domingo, 18 de abril de 2010

ALCUNEWS

Les Alcubles, creença i aposta pels nostres jocs més populars

Entre la Serra Calderona i la Serra d'Andilla, les Alcubles és un poble que aposta i creu per l’esport més autòcton. En una zona predominant de jugadors i de pràctica del frontó, la seua nova pista de galotxa ofereix una alternativa més per recuperar i invertir en valors culturals i esportius.


J.GÓMEZ. 14 abril 2010


No només la pilota valenciana, sinó els jocs més tradicionals són els que fomenten des del consistori de les Alcubles. El seu alcalde, Manuel Civera, sap de la importància de dinamitzar un indret preciós de la nostra geografia valenciana. En les seues paraules es desprén la seguretat de les accions i el convenciment que el cami traçat és el correcte. “Tindre un poliesportiu parat 10 mesos en pobles menuts és una cosa que no hem de consentir, hem de facilitar a la gent de qualsevol tipus d’edat que practique i disfrute amb l’esport”.

Construcció d’un alberg, eliminació de qualsevol barrera arquitectònica, des de l’Ajuntament s’ha adequat el recinte municipal per fomentar la pràctica de qualsevol disciplina esportiva, però sobretot amb el foment i difusió dels jocs tradicionals, amb competicions tan curioses i enriquidores com la participació de iaios, pares i nets, tot per arribar a ser una autèntica referència comarcal i que a més els xiquets i xiquetes “tinguen el seu poble i el seu recinte poliesportiu com un element de socialització i desenvolupament personal”, comentava a l’Informatiu el president del consistori, Manuel Civera.

Iniciativa que està tenint una molt bona acollida ja que des de la pròpia Federació de Jocs Tradicionals de València estan acudint per jugar i gaudir de jocs com la trompa o el sambori que esta localitat dels Serrans està aconseguint que no queden només en els llibres de cultura popular. “Tenim esta doble vessant. Per una banda, el que ens marca la nostra identitat, com és la pilota valenciana, però també que els jocs de tota la vida perduren i que la gent passe un moment màgic farcit de càrrega intergeneracional”, manifestava l’alcalde socialista.

Per la seua banda, una nova pista de galotxa ha donat més si cal un plus a les instal·lacions actuals. 150.000 euros d’inversió, procedents pel pla E, han suposat un esforç important però amb la certesa que els diners estaven ben emprats perquè “sabíem que hi havia molta gent que l’anava a utilitzar”, comentava Manuel Civera que a més ens ha confirmat que la Federació s’ha interessat perquè les seues instal·lacions siguen utilitzades. “Nosaltres, encantats. De fet, ara estem condicionat-lo més encara amb una nova inversió de 85.000 euros perquè també es puga jugar a pilota de nit. Estem oberts a que tot el món que vullga, disfrute de les nostres infraestructures”.

Al poble existeix l’únic Club de Pilota Valenciana de la comarca que està federat i en competició. Uns joves preocupats per l’escola i pels que volen practicar l’esport des de ben menuts. “Nosaltres hem de cuidar eixa afició, estem obligats des de les institucions a assumir estos compromisos”, afegia Civera.
Des del punt de vista arquitectònic, el nou recinte ha encaixat perfectament dins del poliesportiu i de tot el seu conjunt. De fet, jugadors de l’Alt Palància i dels pobles del voltant, han demanat poder acudir a jugar a este enclavament de les Alcubles.

Com a posada de llarg, fa uns dies va tindre lloc, dins del 5é aniversari del Club de Pilota de la localitat, una partida de galotxa entre quatre dels més grans d’esta modalitat; Álvaro, Sarasol II, Pedro i Grau feren les delícies dels veïns i veïnes de les Alcubles que tenen un sentiment d’identitat que fa que el seu lloc i el seu espai estiga en el poble on viuen, i ara més que mai, conviuen.

1 comentario:

DJ KGM dijo...

MI enhorabuena por las 200.000 visitas.Yo calculo que haya por el 2069 llegare.Jejejejejejeje

Un besazo.MUUUUUUUAAAAKKKKK